L-B Factor

U hebt er waarschijnlijk reeds vaak van gehoord de L & B Factor, maar wat houdt dit nu juist in?

Eén van de vele voordelen van Led is de lange levensduur ervan. Dit omdat leds geen beweegbare delen hebben of bijvoorbeeld een gloeidraad die kan breken.
Wanneer de lichtopbrengst van de led 70% bedraagt van de oorspronkelijke lichtopbrengst is het tijd om de Led te vervangen. Deze meting wordt ook wel L70 genoemd.

Een typische L70-levensduur bedraagt minimaal 50.000 uren, afhankelijk van de temperatuur van de diode.

Wanneer hoge temperaturen bereikt worden, zullen de blauwe chip en de fosforlaag degenereren, wat uiteindelijk leidt tot lichtverlies.
Het is dus belangrijk dat uw ledtoestel voorzien wordt van een goed koellichaam om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Dit bevordert namelijk de levensduur van uw ledarmatuur.

De opgegeven L waarde betreft het lichtverlies die uw armatuur zal hebben, wanneer deze het einde van de opgegeven levensduur bereikt heeft.

De B- waarde betreft het aantal armaturen die het einde van de levensduur/lichtoutput niet halen. Een B50 houdt dus in dan 50% of meer van de armaturen de opgegeven levensduur/lichtoutput niet zal behalen. 
Indien de B-waarde niet gespecifieerd wordt, werd bij norm bepaald dat deze dan 50 of meer is.

Dit houdt dus in dat als een product 50 000 uur L70B50 heeft, er 50% van de armaturen geen 70% resterend licht meer zal overhouden wanneer de levensduur van 50 000 uur bereikt is(B50), op de overige armaturen zal er een lichtverlies van 30% zijn.

Onze armaturen hebben telkens een L80B10 waarde, wat inhoudt dat 90% van uw armaturen de opgegeven levensduur behaalt en er op deze armaturen slechts 20% lichtverlies zal zijn.

De L en B waarde moeten onderbouwd worden door een LM79 rapport en technische specificaties van de gebruikte componenten in het armatuur.