Ledverlichting - Waarom?

Waarom zou u Ledverlichting installeren?

De afgelopen jaren zijn er op overheids - en bedrijfsniveau vele intenties getekend om meer verantwoord met de steeds schaarser wordende energie bronnen van onze aarde om te gaan. De praktijk blijkt weerbarstig om hier een concrete invulling aan te geven.

Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige ledverlichting is een zeer concrete toepassing om invulling te geven aan een beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een oplossing die effectief en efficiënt omgaat met energie en een zeer lange levensduur kent. Een oplossing die op een economisch verantwoorde wijze invulling geeft aan de geformuleerde doelstellingen.

Wat zijn nu belangrijke elementen om te kiezen voor Led verlichting:

  • Energie verbruik : Led-verlichting verbruikt tot 90% minder energie dan de gloeilamp en 50% minder dan een spaarlamp of TL. Deze besparing is een rechtstreekse vermindering van de CO2 uitstoot.
  • Geen Chemisch afval : TL-verlichting en spaarlampen bevatten stoffen (waaronder kwik) waardoor ze als chemisch afval moeten worden verwerkt. Dit is een verborgen (energie)kostenpost. De milieubelasting die de productie van dit soort lampen met zich meebrengt, laten we dan buiten beschouwing.
  • Levensduur : Een led gaat afhankelijk van de toepassing 35.000 tot meer dan 100.000 uur mee. Een gloeilamp ongeveer 1.000 uur en een TL of spaarlamp max. 10.000 uur.
  • Warmte ontwikkeling : Led zet veel meer energie in licht om dan conventionele verlichting waardoor er minder warmte ontstaat. Hierdoor worden de toepassingsmogelijkheden oneindig vergroot. Belangrijke voordelen daarbij: leds zijn zeer brandveilig en leveren een secundaire CO2-besparing door een vermindering van de benodigde koelenergie.
  • Solide : Led is zeer sterk. Temperatuur, schokken, trillen, vallen, er is weinig wat de werking van een goed opgebouwde lamp beïnvloedt.
  • Bundeling : Led kan het licht gericht uitstralen. Conventionele verlichting verstrooit het licht (lichtvervuiling) en er moeten allerlei hulpmiddelen worden ingezet om een goede focus te krijgen. Led is stuurbaar in elke gewenste richting.
  • Schakelen : Led kent geen verlies bij frequent in- en uitschakelen en komt in enkele milliseconden op volle kracht. In tegenstelling tot andere lichtbronnen die meerdere seconden opstarttijd nodig hebben. Dit laatste verkort de levensduur aanzienlijk en progressief naarmate de frequentie hiervan toeneemt.
  • De ervaring toont aan dat gebruik van de juiste ledverlichting voor een prettiger en gezonder werkklimaat zorgt: er is minder warmteontwikkeling, er zijn geen storende geluiden of flikkeringen, het beeldschermkijken is rustiger, er is daglichtervaring, er zijn minder hoofdpijnklachten, minder vermoeidheid, betere concentratie etc.
  • Een nadeel van led is dat er een groot aantal “b” ledproducten op de markt zijn. Let er dus op bij dat u een kwalitatief “a”product aanschaft liefst voorzien van een gecertificeerd keurmerk. Iluno producten zijn KEMA, DEKRA, ENEC, ISO,... gecertificeerd. Daarnaast zijn de producten voor de Europese markt CE, CB en ROHS gecertificeerd.

Graag adviseren wij u bij het maken van de juiste keuzes. Klik hier